Toepassing Wet Bibob

24 januari 2024

Geacht college,

Ondergetekenden hebben met belangstelling en waardering kennisgenomen van de Beleidsregels Wet Bibob van de gemeente Ermelo. Deze Beleidsregels Wet Bibob zijn in het laatste kwartaal van 2023 door de gemeenteraad geaccordeerd en vervolgens van kracht geworden. Er is ook ruimte gemaakt om dit beleid vanuit de gemeente uit te kunnen voeren. Wij gaan er van uit dat de gemaakte keuze om middelen voor 0,67 Fte vrij te maken voor de toepassing van deze belangrijke wet inmiddels is geeffectueerd.

 De Wet Bibob staat voor ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur‘. Deze wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zakendoen, te screenen.

Het is fijn en vertrouwenwekkend om als burger te lezen in de genoemde beleidsregels dat de gemeentelijke overheid alleen zaken wil doen met integere partijen. Dat geldt natuurlijk ook voor de wens van de gemeente Ermelo dat vergunningen niet mogen worden misbruikt, dat de overheid criminele activiteiten niet wil faciliteren en niet wil faciliteren dat onrechtmatig verkregen voordeel wordt gebruikt.

Dit zijn belangrijke stappen vanuit de gemeente bij het voorkomen van ondermijning. Die ondermijning is voor het politieteam dat opereert in de regio Ermelo een van de 3 prioriteiten voor de komende jaren. Deze prioriteiten zijn tot stand gekomen na consultatie van en goedkeuring door de zogenaamde ‘driehoek’. Dat betekent dat de politie daar mee aan de slag gaat met de goedkeuring van het bevoegd gezag (de burgemeester en de Officier van Justitie). Die goedkeuring impliceert ook de nodige eigen extra inspanningen van het lokale bestuur en het Openbaar Ministerie.

Het regionale Dagblad De Stentor bericht regelmatig over van alles en nog wat in de regio en dus ook over kwesties die spelen in de gemeente Ermelo. Wat ons opvalt is dat de enkele bedrijven rondom Tomassen ( o.a. een eenden slachterij, een restaurant en een eenden mesterij) zeer frequent aan de orde komen in deze respectabele en veel gelezen regionale krant. In andere gemeenten zien wij niet een specifieke naam van een specifieke ondernemer zo lang, zo uitvoerig en zo frequent in de publiciteit opduiken.

We hebben het dan over tientalen keren in een beperkt aantal jaren. De gemeente Ermelo is ‘by far’ koploper als het gaat om publiciteit over kwesties aangaande deze bedrijven zoals die blijken uit deze zogenaamde ‘open bron’. Het gaat te ver om al die perspublicaties uitvoerig te beschrijven. We proberen er wat specifieke lijnen uit te halen:

  • overtreden van regels rondom het bestemmingsplan van het restaurant;
  • overtreden van regels rondom het bestemmingsplan van de eenden slachterij;
  • overtreden van regels rondom de omgevingsvergunning rondom de eenden slachterij;
  • overtreden van regels rondom dierenwelzijn;
  • overtreden van regels rondom hygiëne in de slachterij;
  • overtreden van regels aangaande transport bewegingen;
  • overtreden van regels aangaande bedrijfstijden van de slachterij;
  • overtreden van regels omtrent aantallen te houden dieren bij een mesterij (valsheid in geschrifte).

Wij hebben als ondergetekenden ook nog kennis kunnen nemen van informatie afkomstig van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Die informatie van de NVWA is bekend geworden en met ons gedeeld na een WOO (Wet Open Overheid) verzoek. Wij hebben begrepen dat die informatie ook bekend is bij de gemeente Ermelo. Wij realiseren ons terdege dat er naast deze open bron (De Stentor) en de WOO bron (NVWA) ook nog andere door de gemeente Ermelo te betrekken bronnen zijn. Te denken valt naast het dossier bij de gemeente zelf, aan het dossier bij de Omgevingsdienst Noord Veluwe (tegenwoordig Omgevingsdienst Veluwe), aan het dossier bij de gemeente Harderwijk, aan het dossier bij de NVWA en het dossier bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Het RIEC (het Regionaal Inlichtingen en Expertise Centrum Oost Nederland) kan daar wellicht een rol in vervullen. De gemeente zou daar een actieve rol in kunnen vervullen als zij dat wenst. Bij het RIEC zijn overigens ook nog andere diensten betrokken dan de zojuist al genoemde. Te denken valt dan aan de FIOD en de Belastingdienst.

In de publiciteit is ook geweest een bericht dat er meerdere dwangsommen uitgevaardigd waren door de gemeente Ermelo tegen een van de bedrijven in deze. Uit die publiciteit ontstaat de indruk dat die bedragen, die zijn opgelegd omdat het bedrijf verplichtingen niet nakomt, kwijt worden gescholden. Dat zou inhouden dat slecht gedrag van een ondernemer / onderneming wordt beloond. Dat betekent dat geld waar geen recht op is ( en het gaat om een aanzienlijk bedrag) toch kan worden gebruikt door de overtreder. Dit is ondermijnend en schadelijk voor de concurrentiepositie van bonafide ondernemers.

Vast staat dat er een relatie ligt tussen de persoon Tomassen en 1 of meer landen in Azië. Dat geldt ook voor de bedrijven Tomassen. Dat die relaties er zijn zou reden kunnen zijn om de Leidraad WWFT voor accountants toe te passen. Het ging ons te ver om in het kader van dit verzoek meer tijd en energie te stoppen in het raadplegen van financiële en internationale open bronnen aangaande Tomassen en zijn bedrijven in Aziatische landen. Het is algemeen bekend dat sommige van deze landen negatief bekend staan als het gaat om fraude.

Uit een WOO verzoek ingediend bij de gemeente Ermelo is ons gebleken uit een schrijven van de gemeente Ermelo d.d. 22 januari 2024 zaaknr 02330000058024 dat vanuit de gemeente niet eerder met andere overheden is gecommuniceerd over de mogelijkheden van de Wet Bibob in het kader van de bedrijven Tomassen en / of directieleden daarvan.

Wij verzoeken u om een Bibob procedure op te starten tegen de onderhavige ondernemingen en ook tegen de bestuurders van deze ondernemingen. Als deze procedure door de gemeente wordt ingezet kunt u te zijner tijd met de rapportage dienaangaande een weloverwogen beslissing nemen over de al verleende vergunning of de nog te verlenen vergunning.

Op deze wijze voorziet u zichzelf, als bestuursorgaan, mogelijk van nog niet bekende informatie en verbreedt u het beschikbare fundament voor een te nemen beslissing.

Heerde / Ermelo 30 januari 2024

Siebren Buist
Ton Brouwer

In afschrift aan:
Provincie Gelderland
Gemeenteraad Ermelo