Maandag 24 juni werd er in de gemeenteraad gestemd over het initiatiefvoorstel van PvdA, VVD en D66 / GrLi dat als doel had de supermarkten in alleen het dorp Heerde op de zondagen een aantal uren te kunnen openen.
De christelijke partijen en GBBP waren onverzettelijk en zij stemden allen tegen. De eerste keer in de geschiedenis van de gemeente Heerde dat er een initiatiefvoorstel in de raad werd behandeld heeft niet geleid tot de door ons gewenste verandering. We hebben nu, en dat is mooi vroeg, een dijk van een onderwerp voor de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad in 2026.
Bijdrage Fractie PvdA
Voorzitter,
Zondag opening van supermarkten, een boeiend onderwerp, boeiende gesprekken op straat, boeiende gesprekken met winkeliers en dito discussies in de lokale politiek.
De facto gaat het vandaag over de opening van de supermarkten in het dorp Heerde gedurende 1 jaar met een evaluatie.
We spraken er al twee keer eerder over. De derde keer is scheepsrecht is een oud gezegde, voor deze raadperiode is dat zeker het geval wat er ook uit komt vandaag.
Vanavond gaan we zien wat het gaat worden met de zondagopening van de supermarkten in Heerde dorp na de door ons gevraagde hoofdelijke stemming.
Een terugblik op de eerste twee besprekingen waarbij de fracties hun standpunten deelden, levert een aantal opvallende punten op:
-een uitnodigend en actief luisterend CU/SGP tijdens de eerste sessie en een keihard nee in de tweede ronde zonder enige opmerking over de uitnodiging uit de 1e sessie. Bijzonder was het wel;
-een GBBP die het kruit niet eerst even droog hield, gelijk vanaf het begin stelde dat een afspraak een afspraak is en zich zodoende direct gedwee voegde bij fervente tegenstanders van de zondagopening;
-een CDA dat met name in de tweede sessie een aantal zogenaamde waarheden poneerde die dat echt niet waren. Ik leg dat zo uit.
Het CDA en de CU/SGP zijn, zo blijkt uit hun verkiezingsprogram, tegen opening van winkels op zondag, dat mag in een democratisch land. In de programma’s van al de 5 andere partijen blijkt daar niet van. Beide christelijke partijen hebben slechts 7 van de 17 zetels de gemeenteraad. Zij zijn samen een minderheid. Het lijkt er op dat door handig manoeuvreren tijdens de coalitievorming deze 2 partijen de grootste partij in de gemeenteraad in de luren hebben gelegd blijkens een mooi zinnetje in het coalitieakkoord. Wat heeft GBBP voor het toestaan van dat ene zinnetje terug gekregen? We horen graag daarover van GBBP. Een christelijke minderheid trekt op dit punt aan de touwtjes in onze gemeente.
Geestelijk leider van Ark heeft de 14 kerken en de kerkgangers daarvan een hart onder de riem gestoken door zich in zijn verhaal uit te spreken tegen de zondagsopening en zichzelf te profileren als hoeder van de samenleving. Hij heeft als politiek leider daarbij wel de feitelijke meerderheid / andere groepen in de gemeente onrecht aan gedaan. Zijn stelling dat een meerderheid van de kiezers in Heerde geen opening wil op zondag is een onjuiste. Niet elke stemmer op het CDA is tegen de zondagsopening van de supermarkten in Heerde dorp, mensen stemmen op een partij die qua standpunten het best bij hun past en zijn het niet per definitie eens met alle standpunten. Zijn standpunt dat alle stemmers op alle drie de partijen binnen de coalitie tegen zondagsopening van de supermarkten in Heerde zijn is bezijden de waarheid. Een stemmer op GBBP heeft niet in het programma van die partij kunnen lezen dat de zondagopening een taboe is. Dat kwam pas naar voren nadat het coalitie akkoord gesloten was. Hans rekent hier echt alleen in zijn eigen voordeel.
Dat gezegd hebbend is het zaak om een keuze te maken. Het gaat nu niet meer om fractiestandpunten maar om de keuze die elk raadslid afzonderlijk maakt bij het bepalen van zijn stem. Kijk om u heen en zie wat er om u heen gebeurd op het terrein van de zondagsopening. Stem voor dit voorstel of onthoud u van stemming. Neem daar bij mee dat om een zeer beperkt voorstel is en dat er na 1 jaar een evaluatie komt waar alles weer open kan komen te liggen en realiseert u zich dat er door de initiatiefnemers actief en met veel empathie is geluisterd naar de schillende belanghebbenden waaronder de politiek.
Mocht de stemming nadelig uitvallen voor het voorliggende voorstel tot een beperkte zondag opening dan hebben we voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen nu al een mooi relevant onderwerp.
Siebren Buist
Bijdrage VVD:
Initiatiefvoorstel beperkte zondagsopenstelling voor supermarkten in Heerde .
Als we terugkijken op de commissievergadering, dan overheerst de teleurstelling bij de VVD. Ik zal dit toelichten en eindigen met een oproep!
Als we om ons heen kijken dan zien we in vele gemeenten een hele mooie, en fundamentele dialoog gevoerd worden. Daar zijn we in Heerde wat ons betreft van weggedreven. De CU/SGP grijpt terug op haar fundament en zegt op voorhand nee, terwijl men eerder nog opperde waar we elkaar konden ontmoeten. Gemeentebelang Boerenpartij zegt: hebben we destijds in het coalitieakkoord afgesproken en daar houden we het bij. Het CDA vinden wij nog het allerbijzonderst in haar opstelling.
Ik wil mijn vervolg graag beginnen met mijn grote waardering uitspreken aan het CDA Kampen over de wijze waarop zij dit onderwerp en de dialoog in de raad van Kampen hebben aangevlogen en waar ze vanuit hele verschillende soms fundamenteel verschillende opvattingen voor zichzelf een standpunt hebben ingenomen. Ik wil jullie graag kort meenemen in een kort stukje van de bijdrage van dat CDA:
“Samenleven doe je niet alleen, maar met iedereen. De samenleving is voor wat betreft de meningen over de openstelling van supermarkten op zondag verdeeld, zo blijkt uit het rapport van de commissie Zondagverkenning. De een vindt bijvoorbeeld dat respect voor onze Schepper dwingend dient samen te gaan met een voor iedereen voorgeschreven moment van rust op de zondag. De ander vindt dat respect voor de Schepper juist niet per se samen hoeft te gaan met een aan iedereen voorgeschreven vorm van rust. Een derde gelooft niet in het bestaan van een Schepper, maar neemt vanuit een bepaalde drijfveer deze of gene positie in. Al deze verschillende perspectieven vinden wij terug in onze eigen lokale samenleving.
Het CDA is een volkspartij die politiek bedrijft op basis van 4 christelijk geïnspireerde waarden: solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap en – het doel van alles – publieke gerechtigheid. Daarbij geloven wij dat de unieke, vrije en creatieve mens ten volle tot zijn recht komt in relatie tot de ander. Iedereen die zich daarin kan vinden – en dat kunnen ook niet-christenen zijn – is bij ons welkom. We zijn immers een volkspartij. Christendemocratie is in de kern géén beginselpolitiek of getuigenispolitiek, maar vooral sociale praktijk met publieke gerechtigheid als doel. Dit betekent – en dat is heel belangrijk – dat wij dus géén in beton gegoten beginselen hebben, ook niet ten aanzien van de zondag. Wél proberen wij vanuit onze CDA-waarden steeds weer een antwoord te formuleren op de vragen in de samenleving. In de kern gaat het om het vreedzaam en goed samenleven van groepen en individuen, met begrip voor elkaar. Immers, samenleven doe je niet alleen, maar met iedereen”.
Het heeft geen zin om de dialoog in de commissie over te doen. Ik wil besluiten met een oproep aan met name het Heerder CDA, maar ook aan GBP en aan CU/SGP om hun standpunt ten diepste te heroverwegen en met ons mee te gaan in een overigens zeer beperkte zondagsopenstelling!
Dank u wel!
Bijdrage D66-GL:
We hebben de afgelopen maanden diverse keren samen op een respectvolle manier gesproken over het onderwerp zondagsopening en daar wil ik mijn collega raadsleden oprecht voor danken. Met het onderzoek waarin verschillende posities van inwoners, van alle ondernemers, en de ondernemersvereniging zowel in Heerde en Wapenveld en ook de posities van alle politieke fracties worden ingenomen zijn wij tot ons voorstel een pilot supermarkten in Heerde open op zondag van 12.00 tot 18.00 gekomen We zijn niet over één nacht ijs gegaan Ook niet nadat we de reactie van het college en onze collega’s hierover heel serieus hebben gewogen Het is immers een kwestie van wederzijds respect om elkaar een andere denkwijze te gunnen en iedereen te laten zijn wie hij is of wat hij of zij wil doen ook op zondag. D66-GL vindt dat inwoners en ondernemers een keuze zouden moeten hebben om te winkelen en hun winkels open of dicht te hebben op zondag. Dat niet iedereen hier blij mee is begrijpen we, maar we leven samen in een dorp en niet alleen en daarom moeten we ook iets van elkaar kunnen velen en elkaar iets gunnen. Samenleven doe je immers niet alleen. En in het collegeprogramma staat Samen leven en samen doen. Vz dit is nu juist het punt waar wij als fractie naar zoeken. We zoeken naar een oplossing om ondanks verschillen in politieke overtuiging toch iets voor elkaar te krijgen, waar de meeste inwoners behoefte aan hebben en waar ondernemers van supermarkten weer de eerlijke concurrentie met bv Epe, Zwolle of de vele bezorgdiensten aan kunnen gaan Daar komt bij dat niet elke kerkganger of niet kerkganger het zelfde denkt over de zondagsopening en ook niet iedereen heeft het zelfde idee hoe hij de zondag doorbrengt. Wat voor het ene gezin een mooie kerkdienst de dag goed maakt is voor een ander een gezellige picknick of een sportwedstrijd een goede dag. Vz Tijden veranderen; wij willen als fractie onze verantwoordelijkheid nemen voor zowel ondernemers als voor alle inwoners kerkelijk of niet kerkelijk. Wij willen de verantwoordelijkheid nemen om de samenleving ook hier in Heerde te laten zijn voor iedereen en we zien graag deze samenleving optimaal slagen. Wij zien dat het samen leven in De gemeente Heerde positief is en dat we rekening houden met elkaar en de verbinding met elkaar zoeken. De ondernemers gaven duidelijk aan dat ze hun collega ondernemers niet in de weg willen staan ook al gaan ze zelf op zondag niet open. Dat is toch elkaar iets gunnen. Dit vinden wij een groots gebaar van deze ondernemers. Wij hebben immers allen een rol om een fijne samenleving te hebben en te houden. We zouden het als fractie heel mooi vinden dat al onze collega raadsleden, onze inwoners en onze ondernemers elkaar iets gunnen. En dat we elkaar soms een klein beetje tegemoet komen en over onze schaduw proberen te springen al is dat soms heftig, dat begrijpen we. Immers je hoeft niet te winkelen; laat iedereen vrij, die hij of zij wil zijn met respect voor elkaar en met enige tolerantie. Het onthaasten en op adem komen op zondag lukt zo wie zo niet voor iedereen op zondag i.v.m. werkzaamheden, die gedaan moeten worden als zorg, politie enz. maar wat is onthaasten? Voor de een is dat een kerkgang, voor de ander: gezellig samen de boodschappen doen. Ook recreanten willen graag gastvrijheid ontvangen, door bv even een boodschapje te doen. Laten we iedereen laten zijn wie hij is. Van groot belang is dat we rekening met elkaar houden en dat we samen leven en respect hebben voor anders denkenden in onze mooie gemeente. Daarom zouden we het zo mooi vinden dat alle partijen het eens zouden kunnen worden om in elk geval de pilot zondagsopening te proberen En als daar nog andere voorwaarden aan verbonden moeten of kunnen worden dan horen we het graag. Zo kunnen we dan samen proberen met elkaar de verbinding en de sociale cohesie te behouden binnen de grenzen van respectvol met elkaar omgaan.