Het aantal groot vermogenden in ons land blijft in recordtempo toenemen. Daartegenover raken steeds meer mensen in de drek van armoede, wantrouwen en onmacht. Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter.
Voor de verkiezingen
Voor de verkiezingen van 22 november hadden de 4 partijen die nu een rechts populistische coalitie trachten te vormen de mond overvol van ‘bestaanszekerheid’. Wilders merkte in de verkiezingscampagne meermalen op dat het financiële water de mensen aan de lippen stond en er ‘NU’ onmiddellijk actie moest worden ondernomen. NSC bombardeerde bestaanszekerheid tot speerpunt in de verkiezingen. BBB en zelfs de VVD waren van mening dat de afstand tussen rijk en arm te groot was.
Na de verkiezingen
Na de verkiezingen werd het pijlsnel ijzig stil op dit dossier. De PVV blijkt weer drukker met het verdelen van het land dan met het verdelen van de welvaart. Het ‘NU’ werd snel ‘straks’, met voorspelling: ‘nooit’. Lobbypartij BBB richt zich weer op het beschermen van de belangen van de agrarische sector ten koste van alles en iedereen. NSC diende nog een slappe, nietszeggende motie in over het herstellen van het minimum loon maar stemde, samen met de 3 andere beoogde coalitiepartijen, tegen een motie die daadwerkelijk tot doel had het minimumloon te verhogen. De VVD, al jaren de krachtigste motor achter het ontstaan van de ongelijkheid, bekommert zich meer om perikelen in eigen gelederen dan om de welvaartproblemen van de mensen in het land en om de schrijnende welvaartongelijkheid.
“De toenemende ongelijkheid kan niet langer genegeerd worden”
Herverdeling
Herverdeling van de welvaart en herstel van de inkomensongelijkheid is hoognodig om sociale rechtvaardigheid in onze instabiele en gepolariseerde samenleving weer op een acceptabel niveau te brengen. Een samenleving waarin de kloof tussen arm en rijk aanzienlijk wordt verkleind draagt bij aan meer samenhang en bevordert dat gelijke kansen voor alle burgers de standaard wordt. Door inkomen te herverdelen bereiken gezinnen met lagere inkomens een betere levensstandaard. Dit heeft het potentieel om talenten en vaardigheden beter te benutten, wat op de lange termijn kan leiden tot een dynamischer en welvarender samenleving. Het vermindert polarisatie en sociale onrust en legt een fundament voor een rechtvaardiger, vreedzamer, gezonder en stabieler samenleving.
Structureel de leidraad?
Deze herverdeling zou structureel de leidraad behoren te vormen voor het politiek handelen van onze politieke top. Maar in de praktijk zien we dit handelen onvoldoende, overigens naast vele andere positieve initiatieven.
Voorbeeld: de GL/PvdA stelt in de tweede kamer voor de eigen bijdrage in de ziektekosten te verminderen met 100 euro. Waarom zou een miljonair 100 euro minder moeten betalen? Zou een inkomensafhankelijke eigen bijdrage niet een veel socialer optie zijn? Nogmaals: herverdeling zou structureel de leidraad moeten vormen voor het politieke handelen.
Oneerlijk belastingstelsel
Het belastingstelsel is oneerlijk. Extreemvermogenden betalen nauwelijks belasting. Laat links en vooruitstrevend Nederland opstaan om een herverdeling van de welvaart in Nederland te eisen! De toenemende ongelijkheid kan niet langer genegeerd worden. Speerpunt nummer 1: taxes…taxes…taxes.