Resultaat enquête koopzondag in gemeente Heerde

18 januari 2022

HEERDE- Uit een door PvdA Heerde gehouden online enquête blijkt dat 56% (535 deelnemers) van de geënquêteerde inwoners voor invoering van de koopzondag is en vindt dat een winkeleigenaar zelf mag bepalen of de winkel op zondag open is (vanaf 12.00 uur). 43% (413) is het hier niet mee eens en 1% (9) heeft geen mening. Totaal 957 inwoners hebben de online enquête ingevuld. De PvdA constateert dat de scheidslijn tussen de voor- en tegenstemmers niet alleen de religie is. Er zijn ook gelovige deelnemers die voor de koopzondaginvoering hebben gestemd maar er zijn ook tegenstemmers die vinden dat meegaan in de 24/7 economie ongewenst is.

“En laten we eerlijk zijn” stelt Marie-Lupe Stapper, lijsttrekker namens de PvdA in Heerde. “Binnen onze partij zijn er ook leden die er zo over denken”. Marie-Lupe vervolgt: “We wilden niet zomaar wat roepen maar ook peilen of er voldoende draagvlak voor koopzondagen is binnen onze gemeenschap. Naburige gemeentes, zoals Epe, hebben hun supermarkten al geopend op zondag. Daarnaast is er ook de concurrentie van webwinkels die 24-7 bereikbaar zijn. Wij willen dat onze ondernemers de kans geboden wordt om een antwoord te geven op deze groeiende concurrentie. We stellen daarom in ons verkiezingsprogramma om die reden voor het winkelbesluit aan te passen, zodat ondernemers zelf kunnen beslissen of zij hun zaak op zondag vanaf 12 uur openen. Hun keus. En daarnaast willen we, ook op zondag, het toerisme stimuleren”. Marie-Lupe: “Gelukkig constateren we dat de enquête niet vervuild is door scheldpartijen, zoals dat op sociale media gebruikelijk is. We zijn dus een fatsoenlijke gemeente en zo gaan we ook met elkaar om. Dat is fijn! We claimen niet dat de resultaten uit deze enquête representatief zijn voor, of een wetenschappelijk verantwoorde afspiegeling zijn van, de gehele populatie. Zo zijn de ouderen die niet beschikken over een mobiele telefoon of internet buiten beeld gebleven en dat is toch een aanzienlijke groep in onze gemeente. Zie het als een steekproef. Maar de resultaten geven aan dat een betekenisvol deel van onze inwoners voor invoering van de koopzondag is. Dat betekenisvol geldt overigens ook voor de groep tegenstemmers.”

Siebren Buist, nr. 2 op de lijst merkt op: “Je kunt je afvragen of deze enquête niet geleid heeft tot polarisatie. Het klopt helemaal dat zich helaas al veel te veel polarisatie en verdeeldheid in onze samenleving voordoet. Dat betekent echter niet dat er geen meningsverschillen mogen zijn. Mits er wederzijds respect is en als het even kan begrip voor elkaars standpunt. Dat was hier meen ik, de reacties lezend, het geval. Er is nog een reden waarom we dit doen” vervolgt Siebren: “In verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle partijen staat het betrekken van inwoners bij het beleid centraal. Hoe doe je dat dan? Want veel beleidsdossiers zijn voor professionele politici al bijna niet te doorgronden. Kan je dat dan wel van ‘gewone’ inwoners verwachten? Wellicht moeten we beginnen met helder afgebakende vraagstukken. Met lokaal beleid dat direct invloed heeft op de levens van inwoners. Waar je ja of nee tegen kunt zeggen. Zoals bij dit onderwerp. We zouden dit misschien vaker en professioneler moeten proberen. Opiniepeilingen zouden wel eens de smeerolie van de lokale democratie kunnen worden.”

“We zijn altijd voor de koopzondag geweest” besluit Marie-Lupe “Maar we houden ons uiteraard aan het coalitieakkoord waarin afspraken over de zondagsrust zijn gemaakt. Afspraak is afspraak. Half maart is de kiezer aan de beurt en daarna zullen we, als het ons gegeven wordt, uiteraard proberen zoveel mogelijk van ons verkiezingsprogramma waar te maken.”