Bron: NOS.nl
EPE – HEERDE: In veel gemeenten zijn de afgelopen jaren minder sociale huurwoningen gebouwd dan de overheid nastreeft. Landelijk blijkt uit cijfers van het CBS en Aedes dat in 275 van de 342 gemeenten minder dan 30% van de nieuwbouw in deze periode sociale huurwoningen waren. Dit tekort leidt tot lange wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen. Het kabinet bereidt een wet voor waarmee ze een gemeente kan dwingen die 30 procent te halen, als daar tenminste het percentage sociale huur onder het landelijk gemiddelde ligt. Dat is nu zo’n 26 procent.
Onvoldoende middelen voor woningcorporaties
Corporaties wijzen op financiële belemmeringen, zoals de hoge kosten van verduurzaming en belastingdruk, waardoor het tempo van nieuwbouw achterblijft. Zij roepen op tot meer regie en ondersteuning vanuit de rijksoverheid om voldoende bouwlocaties en middelen beschikbaar te stellen. Zij vinden ook dat de invoering van die wet te lang duurt. “Veel mensen wachten ongelofelijk lang op een betaalbaar huurhuis”, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. “Corporaties willen en kunnen nieuwe woningen bouwen en voegden in 2024 al ruim 20.000 woningen toe, maar het tempo moet verder omhoog. Zonder regie vanuit de overheid komen er onvoldoende bouwlocaties beschikbaar.”
Aantal woningzoekenden in Epe en Heerde schrikbarend hoog
Ook in onze gemeenten Epe en Heerde is het aantal woningzoekenden schrikbarend hoog terwijl het aanbod gering is. Bovendien is beschikbaarheid niet automatisch gelijk aan betaalbaarheid. De huren gaan immers niet met 20% omlaag zoals de PVV beloofd heeft maar met een inflatie opdrijvende 4,5% omhoog! Voor 1 mei kan een huurbevriezing nog! Vooral onze jeugd en jonge gezinnen dreigen door dit alles in ernstige problemen te raken. Hoe bouw je dan je verdere leven op?
Situatie Epe
In de gemeente Epe is van de nieuwbouw in de periode 2020-2023 slechts 21% door de woningcorporatie gerealiseerd, terwijl dit 30% had moeten zijn. Het aandeel sociale huurwoningen in de gemeente bedraagt echter momenteel 27,1%, wat hoger is dan het wettelijk vereiste percentage van ongeveer 26% (het huidige percentage sociale huurwoningen van het landelijk gemiddelde). Een percentage dat in de toekomst zal worden gehanteerd.
Situatie Heerde
In de gemeente Heerde is van de nieuwbouw in de periode 2020-2023 slechts 20% door de woningcorporatie gerealiseerd, terwijl dit 30% had moeten zijn. Het aandeel sociale huurwoningen in de gemeente bedraagt momenteel 23,7%, wat lager is dan het wettelijk vereiste percentage van ongeveer 26% dat in de toekomst zal worden gehanteerd.
Wat is sociale huur?
Een woning is een sociale huurwoning als de maandhuur 900,07 euro of minder is. In de praktijk is het overgrote deel van de sociale huurwoningen van woningcorporaties zonder winstoogmerk. Maar er zijn ook sociale huurwoningen van commerciële verhuurders.