Door de fracties van de VVD en de PvdA zijn vragen gesteld aan het college over de omvang van de voorraad vergunningaanvragen / conceptaanvragen bouwvergunning. Dit naar aanleiding van klachten van onze inwoners dat er lange wachttijden zijn. Het ons overigens bekend dat de ambtenaren op dit werkonderdeel te maken hebben met een hoge werkdruk en een beperkte capaciteit.
Er liggen nu ongeveer 150 aanvragen (vergunningaanvragen of conceptaanvragen). Plusminus 30 daarvan gaan over een verbouwing aan een woonhuis of de bouw van een woonhuis.
Dat is ongeveer 20 % van het totaal aantal aanvragen.
We hebben in de rondvraag van de commissievergadering van 12 juni jl. aangegeven dat we mee willen denken over het verkorten van wachttijden voor onze inwoners en daaraan gekoppeld het verlagen van de werkdruk voor onze ambtenaren. We zouden als gemeente eenmalig kunnen besluiten om de aanvragen van deze groep inwoners te voorzien van een vergunning zonder de aanvragen te toetsen c.q. die aanvragen te voorzien van een ultralichte toets alvorens de vergunning te verlenen. Wat zijn gevolgen van een dergelijke eenmalige actie volgens het college en is deze gedachte / maatregel een begaanbare weg?
Om te voorkomen dat we dit ‘generaal pardon’ herhaald moeten toepassen zouden we ervoor kunnen kiezen om daarnaast de zogenaamde Hardenbergse werkwijze toe te passen. Dat houdt in dat je je eigen werkwijze binnen de organisatie laat doormeten door externen en vervolgens die werkwijze gaat aanpassen om er voor te zorgen dat de vaart erin blijft. Is dit eveneens een begaanbare weg voor het college?
Bij afwezigheid van de portefeuillehouder worden deze vragen op een later moment schriftelijk beantwoord.
Door de huidige enorme woningnood kunnen we ons op dit dossier geen stilstand veroorloven. Onorthodoxe maatregelen zijn o.i. nodig om de boel vlot te trekken. De VVD en mijn partij, de PvdA, zijn dan ook heel benieuwd wat de reactie op onze voorstellen zal zijn van het college van Heerde.
Beantwoording college:
Antwoord:
Wij waarderen het dat raadsleden met ons willen meedenken over het verkorten van wachttijden voor inwoners en het verlagen van de werkdruk van de ambtenaren.
Het is goed om te realiseren dat wij geen wachttijden kennen bij vergunningaanvragen.
De afgelopen jaren (in coronatijd) is er al onderzocht of het lichter (of niet) toetsen van de verzoeken een oplossing biedt. Onze bevindingen zijn:
- Het lichter (of niet) toetsen van verzoeken (in de vergunningfase) draagt per saldo weinig bij aan het verlagen van de werkdruk van de ambtenaren. De administratieve last blijft gelijk en de verwachte toename van bezwaarschriften en handhavingsverzoeken is weg te strepen tegen de tijd die het ons kost om inhoudelijk te toetsen.
- Naast het belang van de initiatiefnemer hebben we ook de verantwoordelijkheid om transparant en eenduidig te toetsen zodat het belang van omwonenden en andere belanghebbenden niet geschaad wordt. Deze zorgvuldigheid vinden wij belangrijk.
Alleen bij de conceptaanvragen is er sprake van een wachttijd voordat een aanvraag in behandeling genomen wordt. Deze conceptaanvragen zijn processen die nagenoeg alleen worden ingezet als er sprake is van (ver)bouw dat niet past binnen de regels van de geldende bestemmingsplannen.
Naast het aspect ambtelijke capaciteit ten opzichte van het aantal ingediende verzoeken kan ook de kwaliteit/volledigheid en complexiteit van de ingediende conceptaanvragen een reden zijn waardoor behandeling van een aanvraag meer tijd vergt en waardoor wachttijden oplopen. College is van mening dat de huidige wachttijd momenteel langer is dan wenselijk, ook al geldt er geen wettelijk termijn. De werkdruk en behandeltermijn is daarom een permanent aandachtspunt.
Daarnaast is college zich bewust van het feit dat de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2024 ook directe impact zal hebben op de gemeentelijke processen. Met dat gegeven in het achterhoofd vindt college het ‘doormeten van de werkprocessen door een externe partij’ een half jaar voor invoering van de Omgevingswet niet prioritair.
Op onze website staat het verschil tussen een vergunningaanvraag en een conceptaanvraag uitgelegd: Omgevingsvergunning – gemeente Heerde.
Uiteraard blijven we met dit specifieke onderwerp bezig en gaat onze aandacht uit naar het zoeken van andere mogelijkheden om een versnelling te bewerkstelligen zodat er sneller meer woningen in de gemeente kunnen worden gebouwd.