Boeren als slachtoffers van pesticidengebruik: gezondheidsrisico’s en de druk van het verdienmodel

Door Siebren Buist op 1 november 2024

Hoewel boeren vaak worden geassocieerd met het gebruik van pesticiden, zijn zij zelf ook slachtoffer van deze schadelijke stoffen. Pesticiden worden ingezet om gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten, maar steeds duidelijker wordt dat het gebruik hiervan gezondheidsrisico’s oplevert, zowel voor de omgeving als voor de boeren zelf.

De beslissing om pesticiden te gebruiken ligt niet volledig bij de boeren. De machtige agrarische industrie levert deze middelen, en door de hoge productienormen waaraan boeren moeten voldoen, zien veel boeren zich gedwongen pesticiden in te zetten. Ze worden immers onder druk gezet door banken en het economische verdienmodel om concurrerend te blijven op de nationale en internationale markten, waar efficiëntie, hoge opbrengsten en lage productiekosten centraal staan. Om zo het hoofd boven water te houden.

Dit plaatst boeren in een paradoxale positie: om te voldoen aan de economische druk en de vraag van consumenten naar goedkope producten, nemen zij bewust of onbewust gezondheidsrisico’s voor zichzelf en hun omgeving. Een duurzame oplossing vraagt daarom om een fundamentele verandering in het landbouwsysteem, waarbij boeren toegang krijgen tot gezonder alternatieven, zodat volksgezondheid boven winst kan worden gesteld.

Siebren Buist en Peter Mast

Siebren Buist

Siebren Buist

Mijn naam is Siebren Buist, 68 jaar jong en inmiddels ruim 20 jaar woonachtig in Heerde. Ooit geboren als zoon van een boerenarbeider in Groningen en daar vertrokken omdat er daar geen werk en geen toekomst was.  Vertrokken naar Apeldoorn om daar politieagent te worden. Doorgeleerd in de avonduren en uiteindelijk Officier van Justitie geworden.

Meer over Siebren Buist