Vragen over pesticiden gebruik in Heerde: PvdA en VVD willen duidelijkheid van het college

Door Siebren Buist op 21 oktober 2024

Heerde – Het gemeenteraadslid Siebren Buist (PvdA) en commissielid Ton Kruithof (VVD) hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college van Heerde over het gebruik van pesticiden in de gemeente. De vragen volgen op een opinieartikel in de Volkskrant van 29 augustus 2024, waarin werd gepleit voor bufferzones tussen landbouwpercelen waar pesticiden worden gebruikt en woongebieden om zo de gezondheid van burgers, boeren en de natuur te beschermen.

In het artikel werd onder meer aangehaald dat de Tweede Kamer in 2019 een motie aannam om afstandsnormen vast te stellen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen nabij woningen. Ook werd erop gewezen dat recente rechtszaken in Drenthe, Noord-Brabant en Limburg hebben geleid tot verregaande beperkingen of zelfs verboden op het gebruik van pesticiden.

Met de invoering van de Omgevingswet hebben gemeenten nu de mogelijkheid om bepaalde landbouwpraktijken te verbieden en bufferzones in te stellen rondom gevoelige gebieden zoals woningen, scholen en natuurgebieden. Buist en Kruithof willen weten hoe het college van Heerde met deze nieuwe juridische bevoegdheden omgaat.

Concrete zorgen in Heerde
De beide vragenstellers wijzen specifiek op vier situaties binnen de gemeente die zorgen opleveren: ten eerste agrariërs die glyfosaat spuiten op weides die opnieuw ingezaaid moeten worden. Vervolgens fruittelers die pesticiden gebruiken voor hun fruitbomen en/of glyfosaat om gras onder de bomen te doden. Tevens kerstboomtelers die regelmatig bestrijdingsmiddelen inzetten. En als laatste het gebruik van glyfosaat op industrieterreinen en andere openbare ruimten.

Hoewel de teelt van bollen en lelies momenteel nog niet voorkomt in Heerde, waarschuwen de indieners van de vragen voor de opkomst van deze sector op de Veluwe en in West-Overijssel. Deze teelten brengen een intensief gebruik van pesticiden met zich mee, wat extra gezondheidsrisico’s zou kunnen opleveren voor omwonenden.

Vragen aan het college
De PvdA en VVD willen van het college onder andere weten hoe het gemeentebestuur aankijkt tegen het gebruik van pesticiden, vooral in de nabijheid van woningen, en of er al gesprekken zijn gevoerd met fruit, kerstbomen en bollen telers in de gemeente. Verder vragen de partijen of het college overweegt gebruik te maken van de juridische mogelijkheden die de Omgevingswet biedt om sommige belastende landbouwpraktijken aan banden te leggen en bufferzones in te stellen.

“We hebben behoefte aan een overheid die de gezondheid van mens, dier en milieu op de eerste plaats zet”

Gezondheidsrisico’s en toekomstig beleid
De vragenstellers wijzen erop dat gezondheidsrisico’s van pesticiden gebruik een terugkerend punt van zorg blijven. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een verband kan zijn tussen blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en ernstige gezondheidsproblemen. Pesticiden zouden veel uitgebreider en strenger getoetst moeten worden op hun mogelijke neveneffecten voor mens, dier en milieu. Bij twijfel daarover zouden middelen niet mogen worden toegelaten”, aldus Siebren Buist.

“Onderzoek naar schadelijke effecten is tijdrovend en duur, dus blijken de schadelijke effecten pas jaren later uit wetenschappelijk onderzoek. Dat zet de volksgezondheid op achterstand”

De PvdA en de VVD willen dat het college snel duidelijkheid geeft over hoe zij hiermee om willen gaan en of er al concrete stappen zijn gezet om deze risico’s te beperken. Het is nu  aan het college van Heerde om op de vragen te reageren en mogelijk een koers te bepalen in het beleid rondom pesticiden gebruik in de gemeente Heerde.

Uit de pers:

 

Siebren Buist

Siebren Buist

Mijn naam is Siebren Buist, 68 jaar jong en inmiddels ruim 20 jaar woonachtig in Heerde. Ooit geboren als zoon van een boerenarbeider in Groningen en daar vertrokken omdat er daar geen werk en geen toekomst was.  Vertrokken naar Apeldoorn om daar politieagent te worden. Doorgeleerd in de avonduren en uiteindelijk Officier van Justitie geworden.

Meer over Siebren Buist