Schriftelijke vragen aan college Heerde
Van: Siebren Buist (PvdA) en Ton Kruithof (VVD)
Op de Opiniepagina van ‘de Volkskrant’ van 29 augustus 2024 stond een artikel over het gebruik van pesticiden, getiteld: “Gemeenten, bescherm boer, bij en burger met bufferzones voor gebruik van landbouwgif”.
Hieruit enkele belangrijke punten:
- In 2019 nam de Tweede Kamer een motie aan om afstandsnormen vast te stellen tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en woningen.
- Sinds 2023 zijn er in Drenthe, Noord-Brabant en Limburg rechtszaken aangespannen door bewoners tegen telers. De rechter oordeelde herhaaldelijk dat het gebruik van pesticiden sterk beperkt of zelfs volledig verboden moest worden.
- Met de invoering van de Omgevingswet hebben gemeenten nu de juridische mogelijkheid om bepaalde belastende teelten te verbieden en bufferzones in te stellen rond woningen, scholen of beschermde natuurgebieden.
In de gemeente Heerde hebben we op dit moment te maken met de volgende situaties:
- Agrariërs die glyfosaat spuiten op weides die opnieuw ingezaaid moeten worden.
- Boomgaardtelers die reguliere bespuitingen uitvoeren voor hun fruitbomen, en/of glyfosaat gebruiken om gras onder de bomen te doden.
- Ondernemers die kerstbomen telen en daarbij regelmatig pesticiden spuiten die bij deze teelt horen.
- Het gebruik van glyfosaat op bouwrijpe industrieterreinen en andere (semi) openbare ruimten.
- De teelt van bollen of lelies komt momenteel nog niet voor in de gemeente Heerde, maar deze sector is in opkomst op de Veluwe en in West-Overijssel en zal mogelijk ook onze gemeente bereiken, mede door de toenemende druk op deze sector in Drenthe, Overijssel en Limburg.
Deze bespuitingen baren ons zorgen vanwege de steeds sterker wordende verdenkingen van ernstige gezondheidsrisico’s. Op basis hiervan hebben wij de volgende vragen:
- Hoe staat het college tegenover dit onderwerp?
- Hoe verhoudt het gebruik van pesticiden zich tot de nabijheid van woningen?
- Is dit onderwerp van gesprek met de fruit, kerstbomen en bollen telers in onze gemeente?
a. Zo nee, waarom niet?
b. Zo ja, om welke telers gaat het dan?
In de inleiding van het krantenartikel wordt aangegeven dat de Omgevingswet gemeenten de juridische mogelijkheid biedt om sommige belastende teelten te verbieden en bufferzones in te stellen rond bijvoorbeeld woningen, scholen of beschermde natuurgebieden.
4. Heeft het college al overwogen om gebruik te maken van deze juridische mogelijkheden die de Omgevingswet biedt?
a. Zo nee, waarom niet?
b. Zo ja, hoe zal dit er in de praktijk dan uitzien?
Van: Siebren Buist (PvdA) en Ton Kruithof (VVD)